«Юдині вуха», саркосціфи, зморшки, гливи і навіть зимові фламуліни – у лісах Чернігівщини стартував весняний грибний сезон.
Весняні гриби починають рости, коли нічні заморозки відступають, температура повітря стабільно тримається вище +7°C, а земля залишається вологою.
Один із найперших весняних грибів – саркосціфа. Гриб має незвичайний вигляд: білуватий зовні і яскраво-червоний усередині гриб нагадує розкидані в лісі маленькі чашечки. Росте на вологих ділянках, де багато напівзогнилої деревини.
Саме такі гриби знайшла у лісі під Ніжином Міла Новак.
«Весняний грибний сезон відкрито…», – радіє трофеям ніжинка.

Саркосціфа
Наталія Судакова з Ніжинщини назбирала асорті зі зморшків та саркосціф.
Емоцій більше ніж грибів, та і грибів вистачить, тим більше таке прекрасне асорті несподівано назбиралось», – коментує похід до лісу.
Досвідчені грибники знають – саркосціфа не лише їстівна, а й корисна: вона містить вітамін С, каротиноїди та має антибактеріальні властивості. Однак збирати варто тільки молоді гриби, адже старі стають жорсткими й втрачають смакові якості.
Ще один весняний гриб – зморшок їстівний, який росте переважно під осиками, тополями та вільхами.
Зморшки вважаються умовно-їстівними через наявність у них токсинів. Перед приготуванням їх слід кілька разів відварити, зливаючи воду, або ж висушити і вживати не раніше ніж через три місяці. Цікаво, що в Європі зморшки вважаються делікатесом і коштують дуже дорого.
Якби бахмаччанка Олена Алешкевич знайшла стільки зморшків в Європі, то, певно, озолотилася б.

Зморшки
Не менший результат і в ніжинки Тетяни Каламбет – два відра зморшків.

Зморшки
Попри те, що вже пішов другий місяць весни, у лісах ще можна зустріти і зимові гриби, як от фламуліну чи то пак зимовий опеньок.
Ларисі Зубко з Ніжина пощастило їх знайти.
«Сьогодні зрізала, мабуть, останню фламуліну в цьому році на пеньку груші», – каже жінка.

Фламуліна, Ніжинщина
Зустрічаються в наших лісах і доволі незвичні для нас гриби, які люблять та цінують в Азії.
Сергій Дегтярь назбирав у лісі Чернігівського району пів відра «юдиних вух».
«…Йшов перевірити чи ростуть зморшки, але навіть шапинки не було, від слова «взагалі»! А от аурикулярія вухоподібна дуже порадувала».

Аурикулярія вухоподібна
У нашій кухні цей гриб з’явився не так давно. Гриб їстівний, смакові якості середні, хоча консистенція цікава, нагадує хрящ. Особливо добре поєднується в салатах, наприклад, з приправою для моркви корейською. Готують його різними способами, відварюючи або обсмажуючи, додають у салати та супи, маринують із гострими спеціями.

Аурикулярія вухоподібна
Ауриколярія вухоподібна зовні справді нагадує людське вухо. М’якуш щільний і еластичний, відновлюється навіть після сушіння. Гриб можна вживати, а також маринувати на зиму. В Україні та Західній Європі ууриколярія має моторошне прізвисько «юдине вухо». Джерелом служить апокрифічна легенда, яка свідчить, що Іуда Іскаріот повісився на гілці бузини – того дерева, на якому цей незвичайний гриб найчастіше росте.
Зустрічаються у лісах Чернігівщини і перші весняні гливи, які з’являються на старих деревах та пеньках.

Весняні гливи. Трофей Тетяни Логвиннко з Менщини
Де шукати?
Саркосціфи шукайте у вологих місцях, часто вони ростуть на старих пеньках та в моху.
Гливи зазвичай зустрічаються на старих деревах, проте не варто збирати їх поблизу жвавих трас.
Зморшки полюбляють вологі ліси та парки, їх не знайдеш серед сосен.
Автор: Віталій НАЗАРЕНКО. Фото «Грибники Чернігівщини»