Уже 13 років Марина й Олексій Кравченки із села Курінь, що біля Бахмача, мають пасіку. Спочатку бджільництво було їхнім родинним хобі, котрим займалися у вільний час. Нині це успішний бізнес, на розвиток якого торік Марина взяла мікрогрант за програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота».
Їхні батьки ніколи з бджолами справ не мали, тому подружжя освоювало це ремесло з нуля. Рішення перевести справу на підприємницькі рейки було цілком зрозумілим. Тоді в пригоді й стала програма «Власна справа». Грантові кошти витратили на придбання додаткових вуликів, обладнання та інвентаря для пасіки. Завдяки цьому бджолине господарство збільшилося вдвічі. Наразі в родини Кравченків понад 50 бджолосімей. Поратися біля них подружжю допомагає працівник, якого вони працевлаштували після отримання мікрогранту, бо праця ця копітка.
«Щоб пасіка приносила дохід за нею потрібно доглядати цілий рік. Навіть узимку у бджоляра є робота – підготувати все до нового сезону, – розповідає Марина. – Щоправда, бджіл не можна тримати лише заради вигоди, заради бізнесу, без любові нічого не вийде».
На сезон подружжя вивозить пасіку в поля та на лісові галявини, де колись пасічкував відомий український бджоляр, винахідник рамкового вулика, уродженець Чернігівщини Петро Прокопович. За словами Марини, там ростуть гарні медоноси: польові трави, липи, акації, лісові дерева і чагарники, а також соняшник та гречка. Тому й свій бренд, який нині розробляють Марина й Олексій, планують назвати «Мед з присмаком історії.», щоб викликати інтерес у своїх покупців до багатої спадщини цього краю та бажання відвідати історичні об’єкти та пам’ятки, які є там.
Олексій Кравченко
Асортимент у Кравченків великий і зовсім не обмежується одним медом. У них можна придбати прополіс, пилок, сотовий мед та навіть коріандровий і… бжоломаток. Їх купують як любителі-бджолярі, так і професіонали, які вже мають понад сотню бджолосімей. У планах Марини – виготовлення різних настоянок на основі продуктів бджільництва та продаж меду у стіках.
«Найкращий мед – натуральний. Він смачний і корисний. А якщо він справжній, то доброго чи поганого меду не буває», – говорить підприємниця і запрошує бажаючих скуштувати натуральний мед з присмаком історії.
Джерело: Чернігівська обласна служба зайнятості