Капусняк, який готують на Чернігівщині, у листопаді 2024 року внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини області. Представляли страву Галина Смєян та Валентина Дубок — жительки сіл Макарівка та Щаснівка на Бобровиччині (Ніжинський район).

Галина Смєян готує капусняк за бабусиним рецептом. Жінка пригадує: вперше приготувала цю страву, коли їй було 15. Окрім м’яса, додає туди картоплю, моркву, цибулю, пшоно, капусту — свіжу і кислу. А також, як сама каже, секретний інгредієнт.

“Наш секретний інгредієнт, який ми завжди додаємо, це здорик з часничком. І він придає страві свій аромат. У старі часи капусняк був популярніший, навіть за борщ. А в буденному нашому житті він варився дуже часто, особливо взимку”.

Капусняк, який готують на Чернігівщині, внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини

Галина Смєян. Суспільне Чернігів

З її слів, у селі Макарівка він вариться завжди: вдома, на весіллі, на похоронах. На приготування капусняка йде півтори-дві години, говорить жінка.

“В основному у людей були печі і це все готувалося у печі. Тому що приготувати страву в печі – вона набагато смачніша буде, ніж на газу навіть”.

Готовий капусняк на смак кисло-солодкий, розповідає Галина. Зазвичай готує його раз на два тижні. Рецепт страви також передала своїм дітям та онукам.

“Я із села Щаснівка. Теж готую капусняк. Але за своїм рецептом. М’ясо теж – ребриночка. Підсмажуємо. Картопля ціла. Відварюється всередині. Капуста квашена і капуста звичайна”, — розповіла Валентина Дубок.

Капусняк, який готують на Чернігівщині, внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини

Валентина Дубок. Суспільне Чернігів

Жінка додала: чим відрізняється її рецепт капусняку.

“Я зажарюю салом, а вони здором. У мене зовсім інша зажарка. І масло я додаю вершкове”.

На думку Валентини: чоловік, з яким вона у шлюбі 42 роки, полюбив її саме за вміння приготувати капусняк.

“Він мені каже: «Що це ти приготувала?». Ще ж ми тільки зустрічалися. Я кажу: «Щось таке бабуся навчила мене». Він каже: «Я хочу спробувати. Чи сподобається мені твій капусняк?». Я йому швиденько ж наклала. Він поїв. А тоді каже: «Тю, я ще задумувався. Але ж не буду задумуватися. Я тебе беру. Буду свататись»”.

Капусняк, який готують на Чернігівщині, внесли до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини

28 листопада 2024 року жінки представляли свої варіанти капусняка на засіданні експертної комісії. Наталія Пилипчук

28 листопада 2024 року обидві жінки представляли свої варіанти капусняка на засіданні експертної комісії. Крім основної страви, приготували й пампушки. За словами Валентини Дубок, з ними капусняк ще смачніший.

Суспільне Чернігів

Залишайтеся в курсі новин Ніжина, району та України, підписуйтесь на нас в соцмережах: facebook і telegram.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *