Останнім часом у Ніжинській громаді особливо гостро постало питання щодо поводження з твердими побутовими відходами. Як відзначають комунальники, за дві-три години після кожного прибирання у місті знову з’являються купи сміття.

Осінь та весна – це пікові періоди, коли люди наводять лад на своїх обійстях і прибирають городи. Обпиляні дерева, траву, овочеві рештки виносять до сміттєвих майданчиків. На жаль, роз’яснювальна робота, яку систематично проводять комунальники, не приносить бажаного результату: сміттєзвалища ростуть у Ніжині, як гриби після дощу. Люди або не чують, або не хочуть чути. Вони розмірковують так: “Оскільки ми платимо за вивіз сміття, тому можемо викидати що завгодно”.

Цій нагальній темі була присвячена пресконференція «Управління твердими побутовими відходами: роздільне збирання, транспортування, сортування, переробка та компостування. Перспективи використання побутових відходів для виробництва теплової та електричної енергії з метою покращення екологічної ситуації», яка відбулася днями у Ніжинській міській раді. На заході були присутні представники місцевих ЗМІ.

Заступник начальника з питань поводження з побутовими відходами КП “Виробниче управління комунального господарства”, депутат міської ради Юрій Валерійович Хоменко не один рік переймається даною проблемою. Він зауважив, що органи місцевого самоврядування виділяють чималі кошти комунальному підприємству на прибирання стихійних сміттєзвалищ. Хоча ці гроші можна було б скерувати на інші нагальні потреби жителів Ніжинської громади: грейдерування доріг, ремонт освітлення.


На жаль, не всі люди це усвідомлюють. І везуть сміття причепами, машинами, тракторами до сміттєвих майданчиків. В кращому випадку – скидають БІЛЯ контейнерів, створюючи великі купи, у гіршому – ПРЯМО в контейнери, завдяки чому баки стають важкими, непідйомними, через що сміттєвози часто ламаються.

Начальниця відділу благоустрою, житлових питань та роботи з органами самоорганізації населення Наталія Бойко наголосила: у законі зазначено, що опале листя та гілля не відносяться до твердих побутових відходів, оскільки вони не є продуктами життєдіяльності людини. Це вже зі сфери благоустрою. Також до ТПВ не відносяться будівельні відходи, великогабаритна побутова техніка та меблі. Згідно із законом, власник відходів зобов’язаний вивезти таке сміття на звалище САМОСТІЙНО.

Як зауважив Юрій Хоменко, щоб вивезти сміття на полігон, приватній особі знадобиться до двох сотень гривень. А щоб аналогічну роботу виконали працівники КП “ВУКГ”, потрібно в рази більше коштів, бо залучається спецтехніка, підприємство сплачує екологічний податок.

Згідно з нормативами, кількість відходів від однієї особи має складати близько 3 кг на тиждень; у випадку ремонтних робіт – до 8 кг. Тобто за рік середньостатистична родина може викинути до тонни відходів. Однак деякі ніжинці викидають таку кількість за тиждень. Це – велике навантаження на комунальників. До того ж, нині, під час повномасштабної війни, комунальне підприємство відчуває суттєву нестачу кадрів. Приблизно до 30%.

“Для вирішення проблеми з кадрами співпрацюємо з Центром зайнятості, з демобілізованими чоловіками, які повернулися з війни. Скажімо відверто: робота на сміттєвозах дуже важка і специфічна. Не кожний погодиться”, – підкреслив Юрій Валерійович.

Та і не тільки на сміттєвозах. Слід поважати працю кожного працівника комунальної служби – від водія до озеленювача і прибиральника. Адже їхні зусилля спрямовані на те, щоб зробити рідне місто чистим та охайним.

Чи є вихід з ситуації, про яку йдеться? Так, є. І це вже неодноразово обговорювалося. Ніжинці, які живуть у приватному секторі, мають подрібнювати деревину, за можливості – самостійно її утилізовувати, інші відходи вивозити на полігон. Чудовий варіант – компостні купи, де відходи згодом перетворяться на добриво. Це цілком розумне та екологічне рішення.

Попри все ситуація з кожним роком потроху покращується. Раніше, зі слів Юрія Хоменка, у місті було порядка 40 великих сміттєзвалищ. Нині ніжинці поступово привчаються до порядку: у місті встановлено майже 300 сміттєвих майданчиків, приблизно 200 кліток для сортування вторинної сировини. Працюють шість сортувальних пунктів, полігон ТПВ.

“Сім років тому мало хто вірив, що ніжинці сортуватимуть сміття. Спочатку люди висловлювали невдоволення. Але минув час, і ми бачимо, що переважна більшість сміття вже сортує. Люди починають усвідомлювати, що ці зміни – на краще”, – наголосив Ю. Хоменко.

Також – поступово – завдяки спільним зусиллям працівників КП “ВУКГ”, правоохоронних органів, Муніципальної варти, відділу благоустрою, який очолює Наталія Бойко, вдалося припинити активний процес спалювання сухої трави. Довелося діяти умовляннями, закликати до культури поведінки, а інколи – й методами адміністративного покарання. Хоча мізерні штрафи та приписи лякають не всіх. Потрібні зміни у законодавстві.

“Їдеш, приміром, вул. Широкомагерською – біля будинків складені дрова, стоять розібрані машини, навалені бетонні кільця, вугілля, пісок. А вулиця повинна бути чистою і привабливою. Коли просиш людей покосити траву біля будинків – то кажуть, це не їхня зона відповідальності, а от складати дрова і будматеріали вони мають право, бо це їхня територія. Щоб не було таких подвійних стандартів, потрібно затвердити нові Правила благоустрою у Ніжині”, – наголосив Ю. Хоменко. І додав: “Якщо ми вважаємо себе європейською країною, то треба в усьому подавати приклад. І поводитися гідно”.

Автор: журналіст Nizhyn Post Валентина Савчук
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *