Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, який відзначається 30 вересня, журналіст Nizhyn Post завітала до бібліотеки-філіалу №4 для дітей Ніжинської ЦБС, яка ділить приміщення з хореографічною школою на вул. Об’їжджій. Цю книгарню ми обрали не випадково. Вона посіла друге місце у конкурсі найкращих бібліотек Чернігівської області за результатами роботи у 2023 році.

Нас привітно зустрічає завідувачка Валентина Борисівна Іллічова. Попри те, що приміщення невелике, тут дуже комфортно і затишно. Кожний куточок оформлений з любов’ю. Для найменших є м’які іграшки, настільні ігри. У бібліотеці – нові сучасні меблі.

В першу чергу знайомимося з колективом. Він не великий, але злагоджений: завідувачка Валентина Борисівна, працівниці абонементу Ірина Володимирівна Вершняк, Тамара Олексіївна Тимко, бібліотекар медіапростору Наталія Володимирівна Комаровська. Всі досвідчені, відповідальні, мають чималий стаж у бібліотечній справі. Техпрацівник Світлана Анатоліївна Харицька також стала членом цієї злагодженої команди однодумців.

Розпитуємо у Валентини Борисівни, як давно вона очолює колектив. Виявилося, у пані Валентини один-єдиний запис у трудовій книжці: у даній бібліотеці вона працює з 1991 року. Свого часу закінчила Ніжинське культпросвітнє училище, проходила тут практику. Згодом стала бібліотекарем. В 2016 році закінчила Київський національний інститут культури і мистецтв. В 2021 році Валентина Борисівна замінила на посаді Тамару Олексіївну Тимко, яка очолювала філіал-бібліотеку №4 для дітей Ніжинської ЦБС чтверть століття. Пані Тамара працює у бібліотеці й зараз.

Бібліотека працювала навіть під час активних бойових дій. Зробили перерву лише на тиждень, до 5 березня. Так, відвідувачів було мало, але ж вони були! Дехто з ніжинців не знав, за що хапатися, і шукав розраду саме у читанні.

“У мене була можливість виїхати за кордон. Відмовилась. Як я можу покинути рідних та улюблену роботу, до якої давно прикипіла душею?!” – ставить риторичне запитання Валентина Борисівна.

Бібліотеку на вул. Об’їжджій відвідують не лише діти, а й дорослі – книжковий фонд складає приблизно 30 тисяч екземплярів. У наявності – класика, як українська, так і зарубіжна, є періодика: газети, журнали. Серед постійних читачів – троє жіночок за 80. Беруть романи про кохання, одна полюбляє детективи. Приміром, Ольга Павлівна Алюха, 1933 року народження, читає тільки бурхливі романи. Сама пані Ольга за книжками вже не приходить, відправляє доньку. Також є читаючі родини: Ліпакови, Примушки, Гавриш, Забіли, Мазурець-Хомичі.

“Останнім часом діти почали відвідувати бібліотеку частіше, ніж у попередні роки. Вважаю, на це є дві причини. По-перше, у суспільстві зростає повага до всього українського, зокрема, і до видань українською мовою, по-друге, книжки нині – дороге задоволення, не кожна родина може їх собі дозволити. А нам в цьому плані є чим похвалитися: за два останні роки Український інститут книги передав приблизно 200 екземплярів нової літератури. Раніше надходження були набагато скромнішими.

Суттєву роль також відіграє зручне місце розташування нашої бібліотеки. Це багатонаселений район Ніжина, поруч розташовані школи №2, 9, 15, 16, 17. Нині бібліотеки перестали бути лише книгарнями. У нас, як Ви помітили, є чудовий медіапростір, де ми разом з вчителями і школярами проводимо чимало цікавих заходів. З юними ніжинцями у нашого колективу взаємна симпатія”, – зазначає Валентина Борисівна.

Нині відпала необхідність у так званих “пересувних бібліотеках”. А ще кілька років тому працівники бібліотеки-філіалу №4 раз на тиждень з сумками, повними книжок, добиралися маршруткою в гімназію №17, яка розташована у мікрорайоні Гуньки.

Затишною атмосферу роблять не лише працівники бібліотеки, а й сучасний інтер’єр.

У 2021 році колектив бібліотеки-філіалу №4 для дітей Ніжинської ЦБС став переможцем проєкту “Світ медіа стає ближчим”, реалізація якого відбувалася за рахунок коштів громадського бюджету. Загалом було виділено 100 тисяч гривень. За ці кошти придбано нові сучасні меблі, два ноутбуки, проектор, екран. Нова комп’ютерна техніка не тільки полегшує роботу бібліотекарям, це – вимога часу.

Колектив книгарні неодноразово відзначали на міському та районному рівнях. Як вже зазначалося вище, за результатами роботи у 2023 році бібліотека-філіал №4 для дітей Ніжинської ЦБС посіла друге місце. З чим ми і вітаємо колектив і в день професійного свята бажаємо цікавих проєктів і вдячних читачів!

Автор: журналіст Nizhyn Post Валентина Савчук
Фото автора та з архіву бібліотеки-філіалу №4 для дітей Ніжинської ЦБС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *