Нещодавно у Чернігівській області відбувся літературний конкурс “Книга року”. Ніжинський історик та екскурсовод Роман Желєзко переміг зі своєю книгою «Мандрівка у незвідане: забуті та приховані таємниці Ніжина», посівши перше місце в номінації «Публіцистика та науково-популярні краєзнавчі видання».

Про написання книги, участь у конкурсі та свої захоплення нам розповів сам автор видання-переможця. Роман — людина, яка не просто добре знається на історії рідного міста, йому відомі його таємниці.

Нині Роман працює вчителем історії в Ніжинській ЗОШ І-ІІІ ступенів №7, викладає історію у старших класах.

— Розкажіть про написання книги. Чиєю була ідея взяти участь у конкурсі? Чи були якісь труднощі?

— Ще навчаючись у НДУ імені Гоголя, я помітив, що наукові статті не дуже популярні, їх читають, окрім авторів, ще два-три чоловіки. Давно хотів змінити ситуацію і писати про історичні події цікавою та доступною мовою.

Працюючи екскурсоводом у Ніжинському краєзнавчому музеї, у мене виникла ідея роботи над книгою. Першою книгою стала «Шаблею і пером».

Матеріалу вийшло більше, ніж достатньо, а ще до того ж, проводячи екскурсії, виникла ідея написання ще однієї книги. Треба сказати, що мої екскурсанти мене постійно надихають: вони завжди виявляють інтерес, помічають щось нове, особливе. Тож у мене виникло бажання написати нову книгу. У своїй роботі я вирішив обрати “незаїжджені” теми — ті, про які раніше не писали: використав спогади старожилів, легенди, шукав дрібниці, звертав увагу на враження екскурсантів, збирав старі світлини та робив власні.

Чесно кажучи, найважче було видати книгу, бо потрібні були кошти. Через деякий час я заробив необхідну суму грошей, щоб ця публікація побачила світ. Тираж розійшовся майже одразу, що для мене, як автора, було дуже приємним.

Ідея взяти участь у конкурсі належить Олені Єкименко, директорці Ніжинської міської бібліотеки. Чесно кажучи, ми навіть не сподівалися увійти до числа переможців, а тут — перше місце. На жаль, через деякі причини не зміг бути присутнім на нагородженні, тож свою нагороду отримав поштою.

Звичайно, така відзнака дуже приємна, але для мене, як автора книги, найцінніше те, що вона читається, що вона зацікавила велике коло читачів, що вона цікава і для науковця, і водночас зрозуміла для допитливого школяра.

— Над чим працюєте зараз?

— Наразі планується перевидання книги, текст уже готовий, залишаються технічні та фінансові питання, адже це недешево. Перевидана осучаснена версія книги буде містити нові світлини та відгуки екскурсантів. До речі, серед них трапляються досить непересічні особистості: наприклад,  команда Українського радіо, відомі туроператори.

— Ніжин — старовинне місто. Яке місце, на вашу думку, є найбільш визначним?

— На мою думку, це центр старого міста: територія, де стоїть будівля Миколаївського собору. Це одне з найстаріших місць. Колись тут вирувало життя: тут проходили ярмарки і страчували людей, тут мала відбутися Чорна Рада. А сам собор було побудовано на кошти Івана Золотаренка. Це ніжинський полковник, козак-характерник, тобто чаклун. Поєднання всього цього робить це місце дуже особливим, я би навіть сказав, унікальним.

— Яке, на вашу думку, місце в Ніжині є найзатишнішим? Може, у вас є улюблене місце?

— Так, є таке місце, це на березі Остра: там красиво, спокійно і затишно.

Взагалі, Роман Желєзко переконаний, що Ніжин для кожної людини відкривається по-своєму, проте беззаперечним залишається той факт, що це місто з давньою величною історією, якою варто цікавитися.

Ще раз вітаємо нашого ніжинця Романа Желєзко з перемогою у конкурсі та бажаємо нових звершень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *