Ніжинці та гості міста мають можливість спробувати себе в стародавньому ремеслі – гончарстві. До 11 жовтня Ніжинський краєзнавчий музей імені Спаського, а також музей археології та історії підземного Ніжина запрошують усіх охочих на майстер-клас «Глиняний танок: майстер-клас із гончарства».

Завідувачка відділу музею Анастасія Козоріз так коментує проведення заходу:
«Ми впевнені, що ідея спробувати ліпити власноруч посуд, як це робили в давнину, неодмінно зацікавить наших відвідувачів». І вона не помилилася. Цього разу повчитися ліпити горщики прийшли учні 4 класу Ніжинської гімназії №16.

У приміщенні стоїть нехитрий реманент – гончарний круг. Це вже більш осучаснена версія – електричний прилад, на якому народжується майбутній посуд. Цей гончарний круг допоміг придбати Український музей в Австралії. Брати із собою нічого не потрібно, усі необхідні матеріали та інструменти надають на місці. Глину замовляють в інтернеті великими пакунками по 20 кг. Вона свіжа, у мокрому вигляді, а не порошкова. Отже, можна сідати та творити глечик, миску, вазу, тарілку – те, що душа забажає. А допоможе в цьому наукова співробітниця музею Анна Авраменко.

Поки з безформенного, але слухняного шматка глини на наших очах твориться посуд, Анна ділиться тим, як вона захопилася гончарством:
«Коли навчалася в університеті, ми відвідували Гончарну студію, яка діяла при НДУ. Ви знаєте, там усе було дуже серйозно: гончарний круг – механічний. Треба було докладати зусиль, щоб він крутився. А після виготовлення виріб ще треба було обпекти в печі, щоб він довго прослужив і ним можна було користуватися в побуті. До вибору виробу також підходили відповідально: пробували робити глечики, кухлі та миски. У мене вдома є такий набір столового посуду. Він для мене особливий, адже зроблений власноруч».

Спостерігаючи за процесом, який демонструють на майстер-класі, мимоволі ловиш себе на думці, що це чудова можливість відволіктися від буденності, знайти внутрішню гармонію та створити унікальний витвір із глини.


Майстер-клас підходить як для дорослих, так і для дітей (від 7 років), тому це пізнавальна і приємна можливість провести час зі своєю дитиною.

Для бажаючих відвідати майстер-клас, залишаємо контактні дані:
Адреса: вул. Небесної Сотні, 11
Телефон для запису: +380683003898

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *