Вони впізнавані на дорогах за кольором автомобіля та гучною сиреною. Кожен другий хлопчисько мріяв у дитинстві стати таким, як вони. Ці люди не бояться ні паводку, ні вибуху, ні пожежі, ні стихійного лиха. Їхня робота – протистояти цьому. Так, сьогодні мова піде про пожежників. У переддень професійного свята nizhyn.city побували в 16-й Державній пожежно-рятувальної частині (ДПРЧ ) міста Ніжина та познайомились із молодими, скромними та вже досвідченими героями, які щодня готові приймати на себе виклики стихій.

«Робота рятувальника – не просто робота, це спосіб життя. Люди, які його обирають, щоразу психологічно готуються до будь-якого розвитку подій, зокрема найгіршого. Адже коли заходиш у палаюче приміщення, ніколи не знаєш, що на тебе чекає, – ділиться Артем Бувайлик, заступник начальника пожежно-рятувального підрозділу міста Ніжина.

– 24 лютого 2022-го… Ця дата вкарбувалася у пам’ять назавжди. Нам довелося психологічно налаштовуватися на те, що робота не буде такою, яка була раніше. І хоча обов’язки пожежників не змінилися, робота стала у рази відповідальнішою, складнішою. Всі знають про прильоти ракет, які не оминули і наше місто, ми ліквідовували їх наслідки… Тісно співпрацюємо з військовими, наші хлопці завжди виїжджають туди, де необхідна допомога – на гасіння пожеж, розбір завалів, допомага в гуманітарних конвоях, доставка питної воду. Брали участь у розмінуванні… Наш пожежно-рятувальний підрозділ, особовий склад та техніка знаходиться в постійній готовності до дій за призначенням. Кожен день – виклик, адже не знаєш, що готує для тебе «червоний півень». Є ситуації, де кожна секунда важлива і дуже дорога.

Зазначу, рятувальники Ніжинщини запобігають пожежам в побуті та екосистемах. Щоденні рейдові відпрацювання, які проводять, направлені на навчання громадян правилам пожежної безпеки в побуті та під час перебування в природних екосистемах. Під час бесід співробітники ДСНС нагадують жителям населених пунктів, до яких наслідків може призвести ігнорування цих правил, а також доводять, що випалювання сухої рослинності, її залишків та сміття заборонено законодавством України. Такі дії караються накладенням штрафу на громадян від 3060 до 6120 грн.

У день професійного свята хочу побажати колегам витримки, здоров’я та мирного неба”.

P. S. Коли чуєте сирену і бачите червоний автомобіль, подякуйте їм вслід, бо це звичайні люди, які своє життя несуть у вогонь, щоб врятувати, допомогти!

Автор: журналіст Ніжин.City Тетяна Марченко

На головному фото: Артем Бувайлик, Олександр Сурмачевський, В’ячеслав Микитко, Ігор Даценко, Олег Чабак.

Фото Олександра Малаша

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *