Ветеранський простір «Незламні» у Ніжині надає психологічну допомогу і не тільки

Наші захисники – сильні та відважні – також потребують допомоги та підтримки. У Ніжині є місце, де вони можуть її знайти, щоб, пройшовши пекло війни, знову повернутися до нормального життя.

Нещодавно у стінах простору відбувся форум «Формування екосистеми психологічної підтримки ветеранів як складова реалізації державної ветеранської політики у Ніжинській громаді», де обговорювали, як можна вирішити проблеми, що виникають у ветеранів.

За безкоштовною допомогою можуть звертатися захисники, ветерани та члени їхніх родин.

Інна Кулинко, засновниця простору, пригадала, як усе починалося: «Із початком повномасштабного вторгнення наш благодійний фонд “Українська незламна душа” став допомагати військовим. Ми помітили, що наші бійці, які поверталися додому, сидячи з нами за чашкою чаю, запитували: “А як жити далі?” Так у нас виникла ідея створення цієї організації. Ми знайшли підходяще приміщення (простір знаходиться у приміщенні колишньої ЗОШ №4 – Авт.) та заручилися підтримкою небайдужих людей, які стали нашими спонсорами. Це громадські організації, структурні підрозділи та виконавчі органи Ніжинської міської ради, Рада підприємців при Ніжинській міській раді, родина Балакірєвих, волонтери, ветерани та їхні родини, родини загиблих Героїв, наші міста-побратими. Міська рада латвійського міста-побратима Прейлі виділила 3 тис. євро для меблювання приміщення. Крім того, на наше прохання відгукнулися й фінське місто-побратим Іматра та бельгійський муніципалітет Вахтебеке».

Ініціативу «Посилення спроможності надання послуг з психологічної підтримки та психологічної реабілітації ветеранів Ніжинським ветеранським простором “Незламні”» впроваджує ГО «МІСТО Н» за технічного адміністрування ICAP Єднання на сприяння розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої в межах проєкту EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні, а також за фінансової підтримки уряду Королівства Нідерландів.

Тепер у цьому затишному приміщенні є все необхідне, щоб провести час із користю: великий зал із проектором для проведення кіносеансів та розмовних клубів, ігрова кімната для дітей, спортивна зала з тренажерами та тенісним столом, кабінети психолога та юриста, а також інклюзивний туалет для людей з особливими потребами.

У планах на майбутнє простору – забезпечити ветеранів професійними тренажерами для реабілітації та надавати послуги реабілітолога.

Ще одним важливим напрямком є посилення культури звернення до психологів у громаді. Як зазначає Інна Кулинко, важливо донести нашому суспільству, що звертатися до психолога не соромно, навіть якщо ти сильний, мужній і незламний: «Бувають різні випадки. Хтось, повернувшись із війни, втрачає сім’ю через непорозуміння, хтось більше не може влаштуватися на роботу через зміни у ставленні до людей, а з ними потрібно комунікувати».

Найближчим часом планується проведення безкоштовної фотосесії для ветеранських родин. «Сім’я – це джерело внутрішніх ресурсів для наших ветеранів, – кажуть організатори заходу. – Пізніше ці світлини ми роздрукуємо у великому форматі на полотнищах та розмістимо їх тут – для підтримки й натхнення наших захисників».

У ветеранському просторі «Незламні» радо приймуть, коли треба допомогти з документами, виплатами, поговорити та отримати емоційну підтримку.

Працівники закладу коментують функцію своєї організації так: «Найбільша вдячність, яку ми можемо виявити нашим ветеранам – це продовження тих цінностей, які вони захищали».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *