На Чернігівщині внаслідок весняного паводка 2024 року у філії “Ніжинське лісове господарство” затопило частину лісу, зокрема, і ті ділянки, де проходила заготівля деревини. Приблизно 6 000 кубометрів матеріалу, вартістю близько 11 мільйонів гривень, опинились у воді.

“Якість деревини, що залишилась на підтоплених ділянках, суттєво погіршилась. І чим довше вона лежить у воді, тим менша ймовірність, що її можна буде реалізувати як «ділову». Лісівники сподіваються, що деревину можна буде використати як паливо, але філія вже понесла значні фінансові збитки через зменшення ринкової цінності лісопродукції”, — повідомляють “Ліси України”.

За даними Північного лісового офісу, у Ніжинській філії проблема з підтопленням виникає майже щороку, зазвичай на території Борзнянського і Берестовецького лісництв, а саме на березових, дубових, вільхових ділянках, які знаходяться в низинах.

“Обсяг затопленої деревини, що знаходиться на ділянці Берестовецького лісництва, складає приблизно 228 кубометрів, загальною вартістю близько 300 тис. грн. Основна порода, що там зростає — береза. Загальна площа ділянки 3,8 га і не менш як на половину, вона залита водою. За словами місцевих жителів, такого підтоплення там не бачили з 1974 року”, — йдеться у повідомленні.

Деревина вартістю 11 мільйонів гривень опинилась у воді через паводок у лісгоспі на Чернігівщині

Затоплена ділянка лісу Берестовецького лісництва

Лісівники говорять, що цього року проблема з підтопленнями виявилася більш масштабною й затяжною. Перш за все, через весняні паводки, які пройшли у дві хвилі — у лютому й наприкінці березня.

“Пробували викачувати воду з меліоративних каналів пожежними рукавами й застосовували мотопомпи. Є вірогідність, що доведеться чекати до серпня або навіть вересня, щоб з’явилася можливість вивезти деревину”, — йдеться у повідомленні.

Затоплення лісових ділянок, кажуть в Північному лісовому офісі, спричинить фінансові збитки не лише для лісового господарства, а й для місцевих громад, оскільки кожен кубометр реалізованої деревини приносить дохід у вигляді податків.

Джерело: Суспільне Чернігів за посиланням на Північний лісовий офіс

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *