Жоден спортивний захід, де беруть участь представники Ніжинського міського центру фізичного здоров’я “Спорт для всіх”, не обходиться без головного фахівця Ірини Карпюк. Вона – молода, позитивна і дуже активна. А ще – надто скромна. Соромиться промовити зайве слово, якщо йдеться про неї як про людину і фахівця. Але журналісту Nizhyn Post все ж таки вдалося розговорити Ірину Василівну.

У неї чимала навантаженість. Адже у Ніжині проводиться багато спортивних заходів. Так, днями Ірина Карпюк виступила секретарем другого етапу змагань «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги», який проходить під егідою Президента України Володимира Зеленського. Дані змагання тривали протягом двох днів, а на третій, в суботу, МЦ “Спорт для всіх” – у співпраці з Федерацією футболу Ніжинського району – проводив Відкритий Кубок Ніжинського району з міні-футболу- 2024. Пані Ірина стала окрасою і цього, по суті, чоловічого заходу.

Але “бути окрасою” – зовсім не означає гарно попозувати для світлин. Ірина Василівна бере на себе частину організаторської роботи. Учасники змагань та вболівальники бачать тільки “вершину айсбергу”. Тобто яскраву гру, привітання, нагородження… І мало хто замислюється над тим, що цим приємним моментам передує кропітка організаторська робота, адже треба продумати все до дрібниць.

Зі слів директора МЦ “Спорт для всіх” Сергія Миколайовича Півня, Ірина дуже відповідальна, наполеглива, креативна. Намагається впроваджувати щось нове, цікаве. Завжди знаходить спільну мову з людьми. Особливо її люблять діти.

Саме характер понад три роки тому привів Ірину Карпюк у спортивну сферу Ніжина. Раніше вона працювала провідним інженером-гідротехніком у відділі водних об’єктів та з управління інфраструктурою в Ніжинському міжрайонному управлінні водного господарства, куди працевлаштувалася по закінченню Національного авіаційного університету.

Раптом молода жінка захотіла кардинально змінити життя. Саме тоді в МЦ “Спорт для всіх” з’явилася вакансія головного фахівця. “Спробуйте!” – запропонував під час співбесіди керівник Сергій Півень. І, як показав час, вони обидвоє не помилилися.

Ірина Василівна обожнює свою роботу. Виконує її сумлінно. Про це говорять численні грамоти та подяки від керівництва. Зокрема, Подяка та Почесна грамота від Міністерства молоді та спорту України, Почесна грамота від Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської облдержадміністрації, Подяка від виконавчого комітету Ніжинської міської ради.

“Приємно, коли твою роботу бачать не тільки звичайні люди, а й визнає керівництво. Це мотивує до подальшого руху вперед”, – зазначає Ірина.

Її завдання як головного фахівця “Спорту для всіх” – організація та проведення спортивних заходів, до яких вона залучає дітей, студентів, дорослих, зокрема, людей поважного пенсійного віку. До повномасштабного вторгнення проводили ще змагання з дітками з Ніжинського будинку-інтернату.

Крім того, Ірина Карпюк є координаторкою загальнодержавного соціального проєкту “Активні парки” – локації здорової України” у Ніжині. Дана Програма Президента України почала реалізовуватися в 2021 році та має на меті об’єднання жителів громади різного віку, популяризацію активного способу життя. В місті було створено дві локації: на міському стадіоні “Спартак” і в парку імені Тараса Шевченка.

“Дуже приємно, коли до тренувань долучаються батьки та бабусі, які приводять до нас своїх діток. Ви б бачили, з яким азартом вони роблять ті чи інші вправи!” – наголошує героїня нашої оповіді.

Незабаром в Ірини Василівни ще додасться роботи. Нещодавно їй запропонували у рамках “Активних парків” створити у Ніжині біговий клуб і стати його координатором. Пробіжки вже проводяться. Тренування відбуваються по понеділках і середах о 17. 00 на міському стадіоні “Спартак”. Охочі можуть долучитися.

“У нас на стадіоні гарні бігові доріжки. Поки погода не встановилася тепла погода, то займатимемося тут. Згодом обиратимемо будь-яку локацію у місті. Головне – заохотити людей”, – зауважує координаторка “Активних парків”.

Але, як то кажуть, не хлібом єдиним. Ірина намагається проводити з користю не тільки робочий, а й вільний час. Полюбляє подорожувати зі своєю 8-річною донечкою Машею. Це додає наснаги, допомагає відволіктися від буденності з постійними повітряними тривогами і неймовірною нервовою напругою.

Ірина часто відвідує заходи, які організовує всеукраїнський “Спорт для всіх”. Вони масштабні, тут завжди багато гостей. Вже знайома з директором Андрієм Ребриною. У червні минулого року представники Ніжинського МЦ “Спорт для всіх” взяли участь у благодійному заході на Київщині “З УКРАЇНОЮ В СЕРЦІ”, де мали змогу подивитися виступ відомих українських виконавців: Наталки Карпи, VAHA, гурту “SESTRA”, EL Кравчука, гурту “BITZ”, познайомилися з актором комічного жанру Ігорем Ласточкіним.

Відпочинок Ірина планує заздалегідь: передивляється блоги, шукає цікавинки в соцмережі. До нападу росіян відвідала Львів, Івано-Франківськ, Одесу, Миколаїв, Чорноморське, Коблево. Об’їздила практично всю Сумщину, Чернігівщину, Полтавщину. Місяць тому побувала в Карпатах. І де б не була, завжди намагається відшукати “родзинку” даного регіону. Вважає, що всі міста і села по-своєму унікальні. Її мрія – після війни об’їздити всю Україну. Бо наша країна неперевершена, різноманітна, з неповторним колоритом.

Максимальне задоволення Ірина отримує не тільки від подорожей, а від свого захоплення – понад рік тому почала виготовляти букети з цукерок. Першу композицію створила вчительці на подарунок. І закрутилося… Наразі має багато творчих задумів.

З донечкою Машею, яка навчається в десятій школі, – повне порозуміння. Вони, так би мовити, на одній хвилі. Все роблять разом. Маша – дуже розвинута дівчинка, відвідує п’ять гуртків: англійську мову, бісероплетіння, ліпку, малювання, танці. А ще змалечку обожнює подорожі. Це заслуга мами Ірини, яка вчить Машу помічати прекрасне у звичайному.

Аби тільки якнайшвидше закінчилася війна!

Автор: журналіст Nizhyn Post Валентина Савчук
Фото надано І. Карпюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *