Чоловікові 60 років. Він мешканець Ніжинщини. Не­давно в його дружини діагностували четверту стадію раку, і це вибило бідолаху з колії. Своє горе він спробував залити оковитою. Та на душі не полегшало. Тож, проспавшись, на­думав звести рахунки з життям: дістав рушницю і вистрілив. Цілив у серце, та якимось дивом дріб його на зачепив. Але ушкодив ліву легеню і роздробив два ребра. Важко пора­неного його доправили «швидкою» до Ніжинської централь­ної міської лікарні імені М. Галицького, де за його поряту­нок взялися завідувач хірургічного відділення Олег Бой­ко та хірург Олександр П’ятковський. Операція тривала три години і завершилася вдало.

Це було ще на початку січня. Та тільки зараз завхірургії опублікував невеличкий допис про цей випадок на сво­їй сторінці в соцмережах. Телефоном ми розпитали в Олега Григоровича про деталі.

— Пораненого доправили до нас із великою крововтра­тою і в стані больового шоку, та він був у свідомості. Ми з колегою його прооперували. В місці поранення шкіру і підшкірну клітковину довелося видалити, бо тканини були змертвілі і вже не прижилися б. Дробинок ми скільки мо­гли, стільки й дістали. Якщо якісь і зосталися, то не страш­но. Проблема була в іншому. Після зашивання рани леге­ні, зупинки кровотечі і видалення уламків ребер утворив­ся дефект грудної клітки (приблизно 15 на 10 сантиметрів), який зашити вузловими швами було неможливо. Виникла ідея застосувати сітку зі спеціальним покриттям яка використовується при лапароскопічній герніопластиці гриж живота.

Спеціальне покриття дозволяє безпечно і без всілякої шкоди контактувати з органами черевної порож­нини. Ми помістили сітку в плевральну порожнину і закри­ли дефект. Раніше такі операції на базі нашої лікарні не проводились.

— Пацієнт іще в лікарні?
— Ні, він швидко одужував, тож приблизно за місяць йо­го в задовільному стані виписали.

— А хоча б подякував за порятунок?
— Звісно. І сказав, що одумався. Сподіваюся, він цінува­тиме другий шанс, який йому подарувала доля.

Джерело: газета “Гарт”, Олексій Прищепа

gorod.cn.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *