Біля залізничної станції Крути неподалік села Пам’ятне, що на Чернігівщині, 29 січня вшанували пам’ять українців, які загинули тут 106 років тому у бою з більшовиками. Загиблих згадали хвилиною мовчання, поклали квіти до меморіалу та провели поминальну літію.

“Це місце дуже символічне, адже тоді дуже невеликою кількістю людей, на їх героїзмі, на їх патріотизмі, на самовідданості вдалось втримати на кілька днів ворожу навалу, тим самим дати можливість і вивезти документи з Києва і завершити переговори. Пройшло 100 років, а нічого не змінюється. Нас мало, але ми сильні, ми самовіддані і патріотичні, ми точно зробимо все задля того, щоб знищити ворога на нашій українській землі”, — сказав начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

На Чернігівщині біля залізничної станції Крути вшанували пам'ять полеглих у бою понад 100 років тому

В’ячеслав Чаус. ФОТО: Суспільне Чернігів

У 1918-ому об’єднаний загін Української Народної Республіки, а саме понад 500 бійців, серед яких були 116 студентів, на чотири дні затримали наступ 4000-го війська більшовиків на Київ. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір, що в майбутньому допомогло звільнити від більшовиків майже всю Україну.

“Тоді зі зброєю проти агресора виступали сотні, сьогодні ж зі зброєю зупиняють агресію сотні тисяч. Але це сьогодні, ми продовжуємо ту війну, яка почалась понад сто років. Ми бачимо, як змінилась Україна, як змінились наші сили і внутрішні, і збройні, і військові. Ми розуміємо, що сьогодні в нас є шанс на перемогу”, — сказав заступник голови Українського Інституту Національної пам’яті Володимир Тиліщак.

На Чернігівщині біля залізничної станції Крути вшанували пам'ять полеглих у бою понад 100 років тому

Володимир Тиліщак. ФОТО: Суспільне Чернігів

Суспільне Чернігів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *