Напередодні Різдва до Ніжина завітала музична режисерка, викладачка Національної музичної академії України імені Петра Чайковського Олександра Шевельова.

Вона приїхала відвідати маму та разом із Зразковим дитячим хором Ніжинської музичної школи “Сяйво” заспівати у Всіхсвятському храмі. Бо, згідно з традицією, на Різдво і Великдень даний колектив під керівництвом вельмишановного Сергія Олександровича Голуба бере участь у всенічних богослужіннях. Як пізніше розповість журналісту Nizhyn Post Олександра, це своєрідна зустріч випускників “Сяйва” всіх років.  

ВПЕРШЕ ДОЛУЧИЛАСЯ ДО ГРИ “ТАЄМНИЙ САНТА”

Цього разу О. Шевельова мала ще одну благородну місію. Вона виступила співорганізатором та учасницею гри “Таємний Санта”, який здійснював мрії ніжинських діток.

“До мене за допомогою звернулася донька ніжинської волонтерки Наталі Забіли Валерія Соболєва. Приблизно за дві години ми закрили всі запити. Це було напередодні Дня Святого Миколая. Під час другої хвилі вручення подарунків, напередодні Різдва, я саме перебувала у Ніжині, тому мала змогу разом з іншими помічниками “Таємного Санти” відвідати родини.  До речі, ми з чоловіком теж долучилися до акції.  Участь в ній взяли і наші друзі: родина Васечко та військовий Андрій Абдуллін з побратимами. Не передати словами, що ти відчуваєш, коли бачиш щасливі дитячі оченята! Я вперше взяла участь у даній акції, але мене захопило. Це надто зворушливо та емоційно”, – зазначає Олександра. 

Частину подарунків та солодощів, які в той день не знайшли своїх адресатів (бо охочих зробити добро виявилося значно більше, ніж маленьких мрійників) організатори передали до Ніжинської організації Червоного Хреста. Їх вручили родинам з дітками, котрі потребують.

ДО ВСТУПУ В КИЇВСЬКУ КОНСЕРВАТОРІЮ ГОТУВАЛИ НІЖИНСЬКІ ВИКЛАДАЧІ

До Національної музичної академії України імені Петра Чайковського Олександра Шевельова вступила у 2012 році. Обрала “Музичну режисуру” (кафедра оперної підготовки та музичної режисури).  Це спеціальність, пов’язана з музичним театром. Включає у себе постановки опер, оперет, музично-драматичних творів.

Підготовка до вступу у виш була тривалою і кропіткою. Олександрі належало пройти 9 іспитів. Займалися з талановитою дівчиною ніжинські викладачі: Сергій Голуб, Ніна Крутько, Світлана  Костенко, Ніна Черняк, Ірина Марченкова, Олена Спіліоті, Марина Коломійченко, Оксана Лисиця. Навчання у школі відбувалося паралельно за трьома спеціальностями: хоровий спів, фортепіано, сольний спів.

З 2004 року Олександра співала в Зразковому дитячому хорі “Сяйво” Ніжинської музичної школи  (керівник Сергій Голуб).

З 2009 року – учасниця театру пісні “Vivat” (керівниця – Ніна Крутько). Із означеними колективами перебувала на постійних гастролях, конкурсах, фестивалях в Україні та поза її межами.

Після музичної школи Олександра один рік навчалася у Ніжинському фаховому коледжі культури і мистецтв імені Марії Заньковецької. Викладачі Любов Дорохіна і Людмила Єрмольченко вклали душу у свою вихованку.

Не дивно, що при вступі до консерваторії Олександра всі іспити здала на “відмінно”.

Після отримання диплому магістра дівчина закінчила творчу аспірантуру. Отримала ступінь доктора мистецтва. Але це не межа. Незабаром Олександра захищатиме  іншу дисертацію – мріє стати ще й доктором філософії.

ТВОРЧА РОДИНА

Вперше маленька Саша вийшла на сцену в чотири роки як вихованка студії естрадної пісні “Автограф” при Ніжинському Будинку дітей та юнацтва (викладач – Ігор Дьяконенко). Скільки себе пам’ятає, вона завжди займалася музикою. І трішки – аматорським театром. Тому й хотіла поєднати в майбутній професії музику і театр.

Всі члени її родини пов’язані зі сферою освіти, але при цьому – люди творчі. Дідусь Анатолій Олександрович Шевельов складав вірші, грав на баяні. Він вчив внучку співати, водив її на усі творчі гуртки та відвідував усі концерти за її участі; спільно написали з онукою декілька пісень. Мама Світлана Анатоліївна була учасницею аматорського театру, вона ж ініціювала всебічний творчий розвиток доньки. 

Інший дідусь Віталій Якович та бабуся Тамара Андріївна Чередниченки – математики.  Але теж шанобливо відносилися до музики, цей дідусь теж грав на баяні.

Змалечку Саша відвідувала музичну школу, де навчалася грати на фортепіано, вокалу, співала у хорі. Була активною учасницею різноманітних конкурсів. Брала участь у конкурсі композиторів – у співпраці із сучасною українською композиторкою, викладачкою кафедри музичної педагогіки та хореографії Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Оленою Спіліоті. Співпраця з пані Оленою триває і донині.

ПРО “ЖАБУ МАШУ”, “ДОНА ПАСКУАЛЕ” ТА УКРАЇНСЬКУ КУЛЬТУРУ

В 2022 році було реалізовано творчий мистецький проєкт Олександри Шевельової –  на сцені Оперної студії Київської консерваторії поставлено сучасний дитячий мюзикл “Жаба Маша”.  Це музичний твір про дівчинку жабку, яка захопилася гаджетами і забула про свою родину.

Лібрето для “Жаби Маші” написала драматургиня, журналістка, психологиня Наталя Торжевська. Композитором виступила Олена Спіліоті.

“Мені хотілося написати дитячий мюзикл, який би відповідав актуальним проблемам сучасності та був максимально зрозумілим і доступним для дітей”, – зауважує музична режисерка О. Шевельова. 

Зараз Олександра разом з командою консерваторії – за участі професійних виконавців і студентів – займається постановкою опери “Дон Паскуале”, яку також буде поставлено на сцені Оперної студії.

Оперна студія – це експериментальний майданчик для молодих виконавців і музикантів, що допомагає їм відчути себе справжніми співаками, оркестрантами. Тобто створюються умови, максимально наближені до професійного театру. У виставі буде задіяний диригент, народний артист України Василь Василенко. Орієнтовно вистава  вийде в травні-червні поточного року. 

Цікаво, скільки минає часу від режисерського задуму до постановки на сцені.

“По-різному, – пояснює фахівець у справі Олександра Шевельова. – Режисер може виношувати задум місяць, а може – й рік. Це дуже кропітка робота, бо ти працюєш не сам, а в команді. Разом з диригентом, художником, балетмейстером, хормейстером, концертмейстером.

Перед початком роботи ретельно вивчаєш матеріал, звертаєш увагу на деталі, намагаєшся зрозуміти, в чому полягає актуальність обраної теми. Адже після вистави у глядача завжди має залишатись післясмак. Тому нашій команді важливо через художні засоби втілити головну думку, щоб глядач прожив з нею певний час, переосмислив і виніс для себе чимало корисного.  

Попри складний час ми повинні підіймати українську культуру і створювати щось нове. Це наш обов’язок. Складати руки не можна. Особливу увагу слід приділяти дітям. Їм зараз найважче”, – наголошує героїня нашої оповіді.

“ТВОРЧІСТЬ І МИСТЕЦТВО – ЦЕ ПРО ЩИРІСТЬ”

Нині Олександра Шевельова викладає в консерваторії, на тій самій кафедрі, де навчалася. Працює зі студентами – майбутніми оперними співаками. Навчає їх азам сценічного ремесла.  

Але є в неї ще одна спеціальність, якою також займається залюбки. Працює ведучою. Ця професія природньо увійшла в її життя. З 16 років Олександра вела вечори та дискотеки в парку Шевченка у Ніжині.

В консерваторії  її почали запрошувати на роль ведучої заходів. Глядачам подобається бачити Олександру в цьому амплуа. А нещодавно жінку запросили в Національний Президентський оркестр – ведучою.

Чи відвідують люди заходи так, як і раніше? Так, відвідують. У залі можна побачити глядачів різних вікових категорій і професій. Зокрема, військових. Їм – особлива повага і пошана.

Людям треба відволікатися від жахливої буденності, яку спричинила повномасштабна війна.  Мистецтво має як виховувати, так і лікувати.

Стан публіки останнім часом суттєво змінився. Ну який може бути настрій, якщо вночі, приміром, відбувся обстріл Києва?! Але виконавцю треба виходити на сцену в гуморі та нести людям позитив. І відпрацьовувати на повну. Творчість і мистецтво – це про щирість. Глядач або слухач дуже тонко відчуває настрій виконавців.

Улюблена робота подарувала  Олександрі чимало незабутніх моментів, крім режисерських постановок. Завдяки участі в цікавих проєктах вони з колегами познайомилися з відомими українськими артистами: Христиною Соловій, гуртом “Скай”, Монатіком, Арсеном Мирзояном, Оксаною Білозір, Павлом Зібровим та іншими зірками сучасності. Три роки тому, при врученні державної нагороди імені Тараса Шевченка, у залі був присутній Президент України Володимир Зеленський. 

З ЧОЛОВІКОМ ЮРІЄМ – ПОВНЕ  ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ 

З майбутнім чоловіком Юрієм Олександра познайомилася на заняттях, коли вони ще були студентами. Він – саксофоніст. Жив у гуртожитку напроти. Зараз у Юрія власна майстерня з ремонту духових інструментів. Крім того, він – артист оркестру Збройних Сил України.  Оскільки чоловік і дружина мають безпосереднє відношення до музики, в молодій родині панує повне взаєморозуміння.

Але, як то кажуть, не музикою єдиною. Олександра полюбляє активний відпочинок. Особливо подобаються поїздки на природу з наметами, гори і сплави на байдарках.

У вільний час жінка займається бігом. Коли Олександра Шевельова ще навчалася у Ніжинській №7, вчителька фізкультури, кандидатка в майстри спорту із спортивної гімнастики Олена Торжевська привила любов до свого предмету. Завдяки її кропіткій роботі вихованка брала участь у змаганнях із легкої атлетики та волейболу.

Як героїні нашої оповіді на все вистачає часу? Чим більше вона зайнята, тим більше встигає. Треба тільки правильно вміти розподіляти свій час.  

ПРО РІДНИЙ НІЖИН НЕ ЗАБУВАЄ

За можливості Олександра відгукується на прохання земляків. Особливо – на пропозиції своїх викладачів, яким безмежно вдячна за підтримку і допомогу. 

Так, в листопаді 2023 року ніжинських артистів на чолі з Ніною Вікторівною Крутько запросили  до латвійського міста-побратима Прейлі з благодійною місією – збору коштів для ЗСУ.

До складу делегації тоді увійшла й Олександра Шевельова. Ніжинські артистки здивували латвійців своїм співочим талантом. Крім коштів на підтримку ЗСУ, жителі Прейлі передали до Ніжина гуманітарну допомогу. Олександра щиро радіє, що може бути корисною рідному місту.

А на Великдень вона обов’язково приїде до матусі в гості. І – як завжди – залюбки заспіває з хором “Сяйво” у Всіхсвятському храмі.

З нетерпінням чекатимемо!

Автор: журналіст Nizhyn Post Валентина Савчук

Фото надано О. Шевельовою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *