Як вже неодноразово повідомлялося, у Ніжинській громаді в 2024 році стартувала міська програма “70+”.

На підставі звернення громадської організації «Ніжинська міська організація ветеранів України», за підтримки міського голови Олександра Кодоли та враховуючи складність економічної ситуації в країні, невисокий розмір пенсій та відсутність можливості одержання додаткових доходів особами старше 70-ти років, Ніжинська міська рада передбачила у бюджеті громади на 2024 рік кошти для ОДНОРАЗОВОЇ матеріальної допомоги з нагоди дня народження жителям громади, яким виповнюється 70 і більше років.

Але у жителів громади залишилася низка запитань, пов’язаних з наданням цієї допомоги.

За додатковими роз’ясненнями ми звернулися до начальника Управління соцзахисту населення Ніжинської міської ради Валентини Кулініч. Саме це Управління призначає і виплачує цю допомогу.

– Валентино Михайлівно, хотілося б більш детальніше обговорити часові рамки отримання допомоги. Що робити, якщо людина не встигла звернутись до Управління відразу після дня народження?

– Звертатись за одержанням допомоги громадяни, які зареєстровані (прописані) на території Ніжинської громади, можуть після настання дня народження. Допомога буде виплачена й тоді, якщо особа звернеться за нею до кінця 2024 року.

Громадяни, день народження яких припадає на кінець року (на жовтень, листопад чи грудень 2024 року), також матимуть час для оформлення допомоги – можуть звернутись до Управління по лютий 2025 року включно.

Чи повинна людина, щоб отримати ці кошти, звертатися до Управління соцзахисту ОСОБИСТО, адже переважна більшість літніх людей мають проблеми зі здоров’ям, і не кожен матиме змогу прийти на прийом до фахівця?

– У разі звернення за допомогою законного представника (призначеного судом опікуна чи піклувальника) або уповноваженої особи (особи, що має оформлене офіційно доручення) додатково подається документ, що посвідчує таку особу (паспорт), а також документ, що підтверджує повноваження (посвідчення опікуна/піклувальника або доручення).

Чому така різниця у виплатах: комусь – 500 грн, іншим – 1000?

– Диференція розмірів допомог пов’язана зі спроможністю бюджету громади. На виплату допомог, навіть у вищевказаних розмірах, слід зарезервувати в бюджеті не менше 5 млн грн, а для виплати всім іменинникам по 1000 грн довелося б виділити з бюджету 9,5 млн гривень. Це чимала сума, особливо для нинішнього воєнного часу, коли у пріоритеті – допомога захисникам. Тому було прийнято рішення відзначити більшими сумами ювілярів – тих, кому виповнилося 80 або 85 років та довгожителів – тих, кому 90 років і більше.

– На скільки років розрахована дана програма? Чи діятиме вона в наступному році?

– Програма є додатком до Бюджету громади на 2024 рік, тому, відповідно, затверджена на 2024 рік. На наступний рік питання вирішуватиметься при затвердженні бюджету на 2025 рік.

Користуючись нагодою, нагадаю, що цьогоріч особам, які звертатимуться за одержанням даного виду допомоги, слід мати при собі такі документи та їх копії:

– паспорт;
– ідентифікаційний код;
– довідка про реєстрацію (якщо немає цієї інформації в паспорті);
– номер банківського рахунку (для тих, хто одержує «військову» пенсію).

Управління соціального захисту населення Ніжинської міської ради здійснює прийом звернень громадян з 8-00 до 13-00 та з 14-00 до 15-00 з понеділка по п’ятницю, крім вихідних.

Наші фахівці завжди готові надати відповіді на питання щодо цієї та інших видів соціальної допомоги. Телефони для довідок: 7-18-12 та (098) 3485183.

Автор: журналіст Nizhyn Post Валентина Савчук

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *