12 грудня у селі Кунашівка, яке розташоване на території Ніжинської громади, міський голова Ніжина Олександр Кодола провів особистий прийом громадян. До заходу долучилися керівники і фахівці Управління соцзахисту населення, Управління комунального майна та земельних відносин, Управління житлово-комунального господарства та будівництва, КНП “Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги”.

МЕДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ. Селянам вкрай потрібен хоча б пересувний аптечний пункт. Було б непогано, якби мобільна медична бригада доставляла ще й ліки, адже їздити за ними до Ніжина невигідно: дорога обходиться у 80 гривень.

Оксана Калініченко, директор КНП “Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги”: “Існує тільки одна загальнодержавна програма “Доступні ліки”. Згідно з нею, Національна служба здоров’я України має право відшкодовувати роботу аптек у віддалених населених пунктах. Ми не можемо впливати на цю організацію. Жителям села потрібно звертатись до власників аптек, щоб вони відкривали тут свої аптечні пункти”.

Медсестра амбулаторії загальної практики сімейної медицини №3 Світлана Лазановська: “Раніше фельдшери отримували ліки – кожен за потребою своїх пацієнтів – в одній аптеці. Коли Кунашівку приєднали до Ніжинської громади, ситуація змінилася. Ми почали співпрацювати з приватною аптекою. Але коли власник зрозумів, що йому це не вигідно, то розірвав з нами договір. Тепер нам потрібно сприяння влади, щоб з нами хотіли співпрацювати”.

Очільник Ніжина Олександр Кодола запропонував зв’язатися з керівником обласної аптечної мережі “Ліки Чернігівщини”, щоб домовитись про співпрацю.

Ще одне питання щодо медичного обслуговування порушила Любов Пелехай, староста Кунашівсько-Переяслівського округу: “На території нашого старостату, крім Кунашівки і Переяслівки, є ще два села: Паливода, де фактично проживають 60 людей, і Наумівське, де проживаєють 13 людей.

Жителі Кунашівки заключили декларації з ніжинськими сімейними лікарями, мають свій фельдшерсько-акушерський пункт. Після прийому міського голови налагодилася ситуація і в Переяслівці. Тепер селян обслуговує сімейний лікар, з яким вони уклали декларації.

А от у Паливоді та Наумівському навіть немає адмінприміщення, де могли б проводити прийом медпрацівники. Тому прошу, щоб селян за можливості обслуговували хоча б мобільні медичні бригади”.

Оксана Калініченко: “Потрібно, щоб люди заключили декларації з нашими лікарями. Тоді ми зможемо укласти пакет з НСЗУ та отримувати кошти”. Керівник попросила медсестру Світлану Лазановську допомогти заключити з жителями вказаних сіл декларації.

ОСВІТЛЕННЯ. У селі три трансформатори. Один з них дуже старий. Часто вибиває. Тому потребує заміни. На одну з вулиць потрібен ще один ліхтар. Можливо, можна внести зміни у проєкт вуличного освітлення?

Світлана Сіренко, заступниця начальника Управління житлово-комунального господарства та будівництва зауважила, що слід розглянути цю можливість. Але вже наступного року.

Олександр Кодола: “Трансформатор – це обладнання обленерго. А воно не є підрозділом міської ради, тому нам не підпорядковується. Але звернутися до них з проханням заміни трансформатора можемо”.

Чимало селян їздять на роботу до Києва. Вуличне освітлення включається о 4-й, а люди йдуть на електричку значно раніше. Навпомацки. Чи не можна раніше вмикати вуличне освітлення?

Любов Пелехай: “Через воєнний стан і впровадження комендантської години вуличне освітлення вмикаємо в ручному режимі: увечері – з 17.00 до 24.00, зранку – з 4.00 до 6.45. Коли збільшиться світовий день, тоді зміниться і графік вмикань. Скільки людей, стільки і думок. Є такі, хто питає, для чого у нас горить світло увечері. Бо село рано лягає спати”.

Олександр Кодола надав доручення старості Кунашівсько-Переяслівського округу Любові Пелехай та керівництву Управління ЖКГ та Б опрацювати дане питання разом. Може, дійсно увечері світло треба вимикати раніше, а зранку, навпаки, раніше вмикати?

ЯК ДОБРАТИСЯ ДО ЕЛЕКТРИЧКИ. Люди платять по 100 грн за 15 км за підвіз до електрички. Було б непогано організувати для селян зранку автотранспорт. Раніше був 13-й маршрут. Тепер і його немає. Нинішній 17-й маршрут не дуже зручний.

Любов Пелехай: “Зараз із Кунашівки на роботу їздять 15 чоловік. З них 5 добираються до електрички власним транспортом. Залишається 10 чоловік, які їздять на роботу в різні зміни. Порожньою маршрутка ходити не буде”.

Світлана Сіренко: “17-й маршрут збитковий. Перевізники від нього відмовляються. Нинішній перевізник погодився на нього тимчасово. Вночі або зранку ходить лише приватний транспорт. Згідно з рішенням виконкому, графік роботи наших перевізників – з 6 ранку до 24 години”.

Олександр Кодола: “Людям треба скооперуватися. Жоден перевізник не погодиться працювати собі у збиток. І змусити його ніхто не зможе”.

Міська рада звернеться до Укрзалізниці з проханням поміняти розклад ранішньої електрички до Києва.

ЩОДО СУБСИДІЇ. Одна з жінок порушила питання щодо нарахування субсидії. Представниця соцзахисту пообіцяла розібратися.

Олександр Кодола вкотре нагадав, що з наступного року починає діяти міська програма “70+”. Згідно з нею, люди старшого віку отримуватимуть невелику допомогу до дня народження.

АВАРІЙНІ ДЕРЕВА. Кілька селян мають однакову проблему – аварійні дерева на власних подвір’ях. Просили допомогти їх видалити.

Любов Пелехай: “Щоб видалити ці дерева, потрібна автовишка. В деяких випадках – договір з РЕМом на тимчасове відключення електроенергії. Я цікавилася в одного з комунальних підприємств, скільки коштуватиме видалення одного дерева. Приблизно 6-7 тисяч гривень”.

Світлана Сіренко: “Можливо, хтось з односельців має бажання спиляти аварійні дерева і забрати їх собі на дрова? Це був би непоганий варіант”.

Олександр Кодола: “У межах громадського простору, приміром, на вулиці або кладовищі, аварійні дерева видаляють за рахунок міста. Але приватна територія – це зона відповідальності власника. Комунальне підприємство не має права видаляти дерева на приватній території”.

РОБОТА. Одна з жінок зазначила: через те, що у Ніжині немає роботи, вона змушена у свої немолоді роки їздити до Києва.

Олександр Кодола зауважив, що наразі на нове комунальне підприємство у Ніжині потрібні швачки та інший персонал. Набиратимуть до 30-40 чоловік. Робота саме для жінок.

Наприкінці зустрічі очільник міста поцікавився у Любові Пелехай, чи добре налагоджена робота старостату із ТОВ “Український аграрний союз” – директор Людмила Гальонко була присутня на прийомі громадян. Любов Миколаївна від імені селян щиро подякувала пані Людмилі за співпрацю. Взимку силами підприємства розчищаються від снігу дороги.

На запрошення міського голови Олександра Кодоли до Кунашівки прибула мобільна бригада лікарів від Ніжинського Червоного Хреста. Селяни мали змогу виміряти тиск, отримати безкоштовні ліки, послухати корисні поради.

Автор: журналіст Nizhyn Post Вероніка Грицова
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *