Ми вже повідомляли, що 29 вересня у селі Переяслівка відбувся виїзний прийом громадян Ніжинським міським головою Олександром Кодолою. Місцеві жителі порушили низку болючих питань. Одне з них стосувалося медичного забезпечення. Селяни просили, щоб хоча б раз на тиждень приїжджав медпрацівник або аптека, бо люди позбавлені якісного медичного обслуговування.

З’ясувалося, що половина місцевих жителів заключили декларації з лікарями Крутівської сімейної амбулаторії. В. о. заступника директора КНП “Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги” Володимир Бондар пояснив: “Спочатку тим жителям Переяслівки, які заключили декларації з Крутівською амбулаторією, потрібно їх перезаключити з лікарями нашого Центру. Тоді ми зможемо навправляти у село на прийом лікаря. Але, враховуючи те, що в селі немає Інтернету, це буде непросто”.

Міський голова Олександр Кодола попросив керівництво Центру продумати, як це зробити. Умова – щоб селяни, переважна більшість з яких – пенсіонери, не їхали перезаключати декларації до Ніжина.

Буквально через кілька днів після цієї розмови сімейний лікар Наталія Дмитрівна Власенко вже приймала у Переяслівці перших пацієнтів, які перезаключили декларації. Тобто керівництво Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги на чолі з Оксаною Андріївною Калініченко спрацювало дуже оперативно.

Вчора, 23 листопада, з мобільною бригадою Центру в Переяслівці побувала і журналіст Nizhyn Post. Крім сімейного лікаря Наталії Власенко, до бригади увійшли медсестра Юлія Лапуза, комп’ютерник Андрій Калачов, водій Володимир Авдєєнко (минулого разу за кермом був Юрій Зоценко).

Пізніше Наталія Дмитрівна зауважить, що не уявляє, як би справлялася без помічників. У кожного в бригаді – свої обов’язки, і кожен сумлінно їх виконує. Всі доброзичливі, чуйні, готові допомогти іншим. Лікар дуже їм вдячна.

Селяни задоволені, що тепер в село приїжджають медпрацівники. Одна жіночка розповіла, що в неї після перелому дуже боліла нога. Після медпрепаратів, які призначив лікар, вона пішла на поправку. Інші радіють, що прямо на місці можна виміряти тиск, зробити кардіограму. Та навіть просто пожалітися лікарю, який уважно вислухає і заспокоїть добрим словом.

Під час вчорашнього прийому пацієнти розповідали медпрацівникам не тільки про стан свого здоров’я, а й про магнітні бурі, яких треба стерегтися, про церковні справи і гарного батюшку, показували на мобільнику фотографії своїх дітей. Лікар вимірювала тиск, заповнювала декларації, усміхалася та давала поради.

Попри холоднечу люди йшли пішки та їхали велосипедами, поспішаючи на прийом.

Зі слів Наталії Дмитрівни Власенко, це був вже четвертий прийом пацієнтів у Переяслівці за останній час, тобто він відбувається кожні два тижні. Частіше поки немає потреби. Всі, хто заключив декларацію з сімейними лікарями Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги, можуть по телефону отримати і консультацію, і направлення до вузького спеціаліста.

“Звичайно, ми не можемо надавати у непристосованому приміщенні жителям Переяслівки весь спектр медичних послуг. Але елементарну допомогу селяни отримують на місці. Особливо це важливо для людей немобільних категорій, які не в стані пересуватися самі”, – зазначає лікар.

Приміром, минулого разу медичну допомогу надавали на дому жіночці старшого віку, вчора – чоловіку-інваліду. Дружина цього чоловіка – пані Олександра – була безмежно вдячна медпрацівникам за їхню увагу і чуйність.

“Дуже поважаю людей, які живуть у селі. Вони прості, щирі, відверті. Вміють радіти дрібницям. Після кожного прийому в Переяслівці відчуваю певний заряд енергії. Люди добре тримаються, молодці!” – наголошує Наталія Дмитрівна.

Тільки за вчора декларації з сімейним лікарем перезаключили п’ятеро жителів Переяслівки. Загалом за останні чотири прийоми кількість декларантів зросла на 29. Більше поки не виходить – в селі дуже погано працює Інтернет. З медпрацівниками завжди їздить “комп’ютерний геній” Андрій, який допомагає налаштовувати систему. Через погану якість Інтернету справа рухається дуже і дуже повільно: трапляється, до пів години і більше на одного декларанта. В той самий час як в Ніжині на заключення декларації потрібні лічені хвилини.

Але люди готові терпіти всі негаразди, аби тільки до них їздили медпрацівники.

Автор: журналіст Nizhyn Post Вероніка Грицова
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *