Чернігівська область – прикордонний регіон, який першим опинився під ударом війни. Громади багато пережили за цей час, та попри все облаштовують комфорт для людей, піклуються про безпеку, відновлюються та планують розвиток. У цьому їм допомагають міжнародні організації, такі як Global Communities. У Чернігівській області працюють усі три проєкти, якими представлена організація в Україні: Програма CLEAR, проєкт підтримки бізнесу PEARL, і найбільший – Програма USAID DOBRE.


Цього місяця із візитом в Україні перебувала Президентка Global Communities Керрі Гесслер-Раделет. Разом із представниками Програми USAID DOBRE та українського офісу Global Communities Керрі Гесслер-Раделет побувала в громадах Чернігівщини, які розповідали свої історії бюротьби та ділилися спільними здобутками розвитку.

«Я рада приїхати у ваші громади. Подивитися, як проходить впровадження проєктів, послухати ваші історії та запити й передати їх конгресу та організаціям, які зможуть допомогти. У Чернігівській області працюють усі три наші проєкти, тож я рада побачити результати нашої спільної роботи», – зазначила Президентка Global Communities Керрі Гесслер-Раделет.

Ніжинська громада: розвиток попри всі виклики

До повномасштабного вторгнення із трьох проєктів у Ніжині працювала лише Програма USAID DOBRE, у співпраці з якою громада досягає успіхів. Під час візиту делегація оглянула раніше втілені проєкти та нові. Адже нещодавно в громаді запрацювала також Програма CLEAR та конкурс грантів PEARL.

Представники Ніжинської громади розповіли історію боротьби за свою землю під час повномасштабного наступу РФ, який розпочався 24 лютого 2022 року.

«Протягом місяця місто було затиснуте в кільце ворога. Ми чули бої під містом, відчували проблеми з постачанням продуктів, ліків. Полиці були порожні. Нас обстрілювали. Дивом місто не було взяте в повну облогу. Ми мали єдиний в’їзд, яким можна було доїхати. Завдяки ЗСУ місто не було окуповане і жоден російський військовий не ступив на землю Ніжина. Громада перетворилася на гуманітарний штаб і ми почали приймати ВПО», – розповів секретар Ніжинської міської ради Юрій Хоменко.

За час повномасштабної війни в громаді були пошкоджені або знищені 25 багатоповерхових та понад 60 приватних будинків, постраждали 2 школи, дитсадок, кладовище, котельня. Благоустрій та відновлення постраждалих від вибухів будівель – важливий напрямок діяльності в громаді. Завдяки проєкту швидкого реагування Програми USAID DOBRE Ніжинська громада отримала обладнання для аварійно-рятувальних робіт, що допоможе як в ремонті, так і в благоустрої. Програма USAID DOBRE також передала генератори та обігрівачі для пунктів незламності. Місцева лікарня отримала пральні машини й сушарки. А ще розкладні ліжка, які медзаклад може розмістити в укритті для більш комфортного перебування пацієнтів під час повітряних тривог. Загальна сума допомоги громаді в межах проєкту швидкого реагування на виклики війни – 80 тисяч доларів.

Медицина, до речі – один із пріоритетів громади. Раніше місцева влада за підтримки експертів розробила програму вдосконалення медичної послуги до 2027 року.

Реалізувати один із пунктів допомогла Програма USAID DOBRE, яка закупила обладнання для пологового відділення лікарні.

«Коли Ніжин був під обстрілами, ми народжували в підвалах і обладнання стало в нагоді. Воно мобільне, тож ми могли його переносити за потреби, – розповіла  заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ірина Грозенко. – За час повномасштабного вторгнення не було жодної дитячої чи материнської смерті. Навіть у підвалах всі діти народилися здоровими».

Президентка міжнародної організації Global Communities Керрі Гесслер–Раделет сказала, що такі історії надихають.

«Дякую Програмі USAID DOBRE та Програмі CLEAR за все, що ви робите для України й Ніжина. Ми цінуємо цю допомогу, особливо в часи таких випробувань, із якими стикнулася наша держава», – зазначив міський голова Ніжина Олександр Кодола.

Під час візиту делегація оглянула ще ряд проєктів, які були втілені в співпраці з Програмою USAID DOBRE.

Торговельні ятки, встановлені в межах компоненту місцевого економічного розвитку, слугують підприємцям місцем реалізації продукції. Сьогодні тут можна купити вироби ручної роботи: іграшки та художні витвори, а також гаманці зі шкіри.

За підтримки молодіжного компоненту в місті встановили сцену, яку використовують для проведення, зокрема, благодійних концертів для допомоги тим, хто її потребує.

Відвідали й одного з двох переможців грантового конкурсу PEARL у Ніжинській громаді. Це перший в Ніжині приватний дитячий садок «Освітній центр «Ідея», який працює і як позашкільний заклад. Тут є можливість придбати курс із вивчення англійської мови або навчитись робототехніці. Останній, до речі, користується попитом серед дітей. Вони навіть вигравали різноманітні конкурси. Зараз готуються до наступного чемпіонату.

За словами співзасновника закладу Дмитра Тимошика, за отримані кошти в дитячий садок купили обладнання та додаткові набори LEGO у групи. Облаштували й укриття для комфортного перебування під час повітряних тривог. Тут зробили косметичний ремонт, додали освітлення та меблі. А ще встановили осушувач для повітря, воду з якого використовують для технічних потреб та вчать дітей енергоефективному використанню ресурсів. Завдяки реалізації проєкту кількість місць у садочку збільшили до 33.

На реалізованому Ніжин не зупиняється і продовжує використовувати всі можливості, які допоможуть розвивати громаду. Приміром активно залучають міста-побратими. За словами начальниці відділу міжнародних зв’язків та інвестиційної діяльності виконавчого комітету Ніжинської міської ради Юлії Кузьменко, це є важливою роботою для них. Голова громади Олександр Кодола активний на міжнародній арені, аби розповісти світові про те, як живе сьогодні Україна. Зараз Ніжин має вісім міст-побратимів, меморандуми із шістьма з яких підписали вже після початку повномасштабного вторгнення. Ще три потенційних партнерства є в Німеччині, втім наразі ведеться етап перемовин.

У співпраці з Програмою USAID DOBRE Ніжинська громада втілює ще декілька проєктів. Один із них – про місцевий економічний розвиток. У бізнесхаб закупили обладнання для консультації та промоції місцевих товарів. Підприємці можуть друкувати рекламу в бізнесхабі громади. У межах проєкту Програма USAID DOBRE закупить LED-екран. Його місцева влада планує запропонувати бізнесу, який захаращує рекламою історичний центр міста. За словами Юлії Кузьменко, вони активно працюють над покращенням вигляду історичного центру й така послуга допоможе це втілити.

Молодь уже також визначилася зі своїм проєктом: хоче закупити мобільне обладнання для організації подій та екран для фільмів під відкритим небом. А от щодо послуги для вдосконалення громада ще думає. Наразі триває дослідження громадської думки.

За матеріалами decentralization.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *