Завдяки знахідкам — зошита і коробки з-під взуття, дослідникам спілки “Освітній дім прав людини у Чернігові”, майже через півтора роки, вдалося ідентифікувати назви двох бригад та конкретні прізвища російських військових, які у лютому-березні 2022 року окупували село Велика Дорога на Чернігівщині.

Завдяки знахідкам, дослідники ідентифікували дві російські бригади — 30 та 385, які перебували у березні 2022 року у селі Велика Дорога.

“Це вже в нас декілька таких знахідок, які підтверджують саме перебування 385 бригади. Це теж не є якась прихована інформація, хто є командиром, його теж з відкритих джерел вдалося ідентифікувати і по-суті, він теж може подаватися на санкційні списки і на притягнення до відповідальності”, — каже документаторка воєнних злочинів Вікторія Гламазда.

Дослідники ідентифікували два підрозділи росіян, які перебували на Чернігівщині

Зошит, знайдений у с. Велика Дорога. ФОТО: Суспільне Чернігів

Зараз дослідники передали всі свої знахідки правоохоронним органам, щоб потім можна було ідентифікувати більше росіян.

Де знайшли зошит та коробки з-під взуття

Зошит, в який російські військові записували імена та прізвища своїх поранених чи загиблих військових, знайшли у школі села Велика Дорога на Чернігівщині.

“Ми брали інтерв’ю у працівників цієї школи і один з працівників сказав, що під час прибирання безладу, що залишився після окупантів, знайдений був зошит. Зошитів у цій школі було багато і хтось з військових, можливо медиків, робив якісь свої позначки у цьому зошиті. Ми попросили показати зошит, зробили фотографії і в подальшому вже почали працювати з цими фотографіями”, — розповів менеджер з документування воєнних злочинів спілки “Освітній дім прав людини у Чернігові” Ярослав Кирієнко.

Дослідники ідентифікували два підрозділи росіян, які перебували на Чернігівщині

Менеджер з документування воєнних злочинів спілки “Освітній дім прав людини у Чернігові” Ярослав Кирієнко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Дослідники ідентифікували два підрозділи росіян, які перебували у селі Велика Дорога на Чернігівщині

Школа, у якій знайшли зошит. ФОТО: Суспільне Чернігів

Іншу знахідку дослідники виявили у цьому ж селі, в одному з підвалів. Там, як розповідає Ярослав Кирієнко, свого часу переховувались росіяни.

“Цей підвал російські військові використовували як укриття, бо досить міцні стіни були і там залишки були від їхніх речей, звичайно ці всі сухпайки, вони зробили там пічку таку, там знаходились речі цивільного населення, які вони забирали і там же ми знайшли цю коробку з номером військової частини, адресою”.

Дослідники ідентифікували два підрозділи росіян, які перебували на Чернігівщині

Знайдена коробка з-під взуття. ФОТО: “Освітній дім прав людини у Чернігові”

Коли окупували Велику Дорогу

Росіяни окупували село Велика Дорога 25 лютого 2022 року. Тут вони перебували майже місяць, до 31 березня, пригадує староста села Катерина Подолько.

“Заселилися зразу по під двори, в кожний двір лізли, можна сказати, це ж просто жах. Зайшло в село в перші дні 64 одиниці бронетранспортерів. На кожному транспортері було по 11 чоловік російських військ. Коли у нас було 530 чоловік, зайшло удвічі більше населення”.

Дослідники ідентифікували два підрозділи росіян, які перебували на Чернігівщині

Староста села Катерина Подолянко. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами жінки, під час окупації, російські окупанти облаштували свій штаб у місцевій школі.

“Зробили на першому поверсі госпіталь свій, медзаклад, лікували своїх поранених. На підлозі лежали на матрасах, бо ліжок не було. Ми визначили, що госпіталь, тому що висіли кругом капельниці на стінах, лікували людей”, — розповіла Катерина Подолянко.

Дослідники ідентифікували два підрозділи росіян, які перебували на Чернігівщині

Російський БТР. ФОТО: Наталія Руденко

Катерина Подолянко каже, за час окупації села були знищені 15 будинків, 64 пошкоджені. Загинули четверо людей. Через російські обстріли постраждав і будинок Ніни Хоменко. Жінка каже, перед цим один з російських солдатів приходив до неї і погрожував розстріляти.

“Стукає в двері, заходить п’яний як темна ніч. Посадив нас трьох і давай нас виховувати. Автомат перезаряжає, оце стріляє. Я ж йому кажу: а за що ти нас будеш вбивати? Ми ж ні в чому не винні перед тобою, ми сидимо з голими руками перед вами. Ми ж не до вас прийшли, а ви до нас прийшли”, — розповідаєа Ніна Хоменко.

Дослідники ідентифікували два підрозділи росіян, які перебували на Чернігівщині

Місцева жителька Ніна Хоменко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Більше дивіться у сюжеті:

Суспільне Чернігів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *